Zaventem legt forse spaarpot aan

Op 6 januari 2011

De gemeente Zaventem legt in haar begroting 2011 een  forse spaarpot aan met aanzienlijke financiële reserves om in de komende jaren de nodige middelen te hebben om te investeren in het nieuw cultureel centrum van Zaventem (kostprijs geraamd op 18 miljoen euro) en het nieuw politiecommissariaat (5 miljoen euro). Volgens schepen van Financiën Eric Van Rompuy is daarom in de begroting 2011 een buitengewoon reservefonds opgenomen van 8,7 miljoen euro (waarvan 5,7 miljoen euro afkomstig van de verkoop van het waterleidingsnet van de gemeente Zaventem aan Vivaqua). De middelen van dit buitengewoon reservefonds zullen tegen 2013 oplopen tot 10,4 miljoen euro om de toekomstige investeringen te kunnen financieren zonder de begroting al te zwaar te belasten.

Van Rompuy stelt dat de schulduitgaven van de gemeente Zaventem vanaf 2006 fors zijn afgenomen van 11,8 miljoen euro naar 8,6 miljoen euro waardoor de schulduitgaven in pct. van de algemene uitgaven zijn gedaald van 24% naar 16%; sinds 2006 heeft Zaventem geen nieuwe leningen meer opgenomen en werden de gemeentelijke investeringen gefinancierd met eigen middelen. “Als schepen van Financiën was het terugdringen van de schuldpositie één van de belangrijkste doelstellingen van deze coalitie”, aldus Van Rompuy , “wij zijn hierin geslaagd”.

De meerjarenbegroting zal volgens Van Rompuy tegen 2016 positief afsluiten dank zij de de grote spaarpot die de gemeente Zaventem in de afgelopen jaren heeft gecreëerd en die zal toelaten de bouw-en werkingskosten van het Cultureel Centrum en het politiecommissariaat te financieren op een budgettair gezonde basis en zonder dat de gemeentelijke belastingen moeten worden verhoogd. De verwijten van Union des Francophones (UF) op de gemeenteraad en in hun blad Carrefour tegen de financiële gevolgen van de bouw van het Cultureel Centrum  (“un projet pharaonique” “het project van de pharao’s  F. Vermeiren en E. Van Rompuy”) noemt Van Rompuy “nonsens” en ingegeven door hun francofoon verzet tegen een Cultureel Centrum dat de Vlaamse en culturele uitstraling van Zaventem moet versterken en het Vlaams gemeenschapsleven in Zaventem nieuwe impulsen moet geven.

In de begroting 2011 worden belangrijke wegeniswerken gepland: o.m. heraanleg van Quitmannplein en Heldenplein/ Stationstraat, aanleg fietspaden Oude Keulseweg vanaf rotonde Zavelstraat tot en met brug E40 en vanaf Zavelstraat tot begin Windmolenlaan, Mechelse steenweg in Sterrebeek (samen met en onder leiding van het Vlaams Gewest), vernieuwing Bevrijdingslaan in Sint-Stevens-Woluwe. Voor 2012 worden werken voorzien aan de Fabriekstraat (van spoorweg tot Hoogstraat), Eversestraat (SSW), Spoorwegstraat, Marktstraat/Nossegemstraat.

In de loop van 2011-2012 zullen ook de restauratiewerken en uitbreiding van de Hoeve Nothengem in Nossegem worden uitgevoerd (kostprijs 1 miljoen euro). Verder zal de gemeente Zaventem fors blijven investeren in sportaccomodaties van voetbalclubs en sporthallen en de aanleg van een Finse piste voor atletiek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is