Meer dan 60 jaar Vlaams-Nationalisme in Zaventem

Onze vereniging heeft haar wortels onmiskenbaar in de Volksunie van weleer. Wij doken het verleden in en schetsen voor u de (voor)geschiedenis van N-VA Zaventem.

De Volksunie in Zaventem

De Volksunie (VU), gesticht in 1954 (waarbij Bob Maes betrokken was), is de bakermat van onze huidige afdeling.  In onze gemeente was er eerst een plaatselijke kern actief, als onderdeel van de afdeling Schaarbeek. In 1960 ontstond de eerste afdeling Zaventem met als voorzitter Theo Beenders.

De afdeling Zaventem bestond uit Nossegem, Zaventem, Diegem, Steenokkerzeel, Nederokkerzeel, Sint-Stevens-Woluwe en Sterrebeek.  In februari 1966 verscheen voor het eerst "Vlaams Nationale Standpunten", een lokaal politiek blad van de VU afdeling Zaventem.

Het eerste pamflet verscheen zodoende onder het voorzitterschap van Pol Aerts, voorzitter van de plaatselijke afdeling van 1965 tot 1967.  Hij werd opgevolgd door Theo Beenders, die van 1967 tot 1968 opnieuw voorzitter werd, en door Walter Gijsen.  In 1970 kwam de VU voor het eerst op met een lijst te Zaventem.  In 1971 werd Zaventemnaar Bob Maes verkozen als senator.

Eerste Raadslid

Het allereerste Vlaams-Nationalistische gemeenteraadslid in onze gemeente was Walter Gijsen.  Nadat Walter verhuisde werd hij opgevolgd door Bob Maes die zo naast senator ook raadslid werd. In mei 1975 werd Marc Smout VU voorzitter, in deze functie werd hij in 1981 opgevolgd door Pieter Hanssens.

Verkiezingen 1976: Volksunie in de meerderheid

Na de eerste verkiezingen van Groot-Zaventem in 1976, na de fusie dus, trok de Volksunie naar de kiezer met de slogan "Zaventem moet Vlaams blijven". Een slagzin die niets aan waarde heeft ingeboet en ook vandaag nog actueel is. Inderdaad, het VU programma doelde vooral op de strijd tegen de verfransing en de verstedelijking. Het resultaat van jarenlang hard werken en inhoudelijk oppositie voeren werd dor de kiezer beloond: de Volksunie haalde vier verkozenen. Theo Beenders werd eerste schepen en Leo De kerpel, Bob Maes en Piet Bleyen werden gemeenteraadslid. Boudewijn De Waele werd OCMW voorzitter.

In de jaren 90 haalden Leo de Kerpel, Dr. Roger Artois en Wouter Leus een mandaat als gemeenteraadslid binnen voor de Volksunie. Eddy Lucca en vervolgens Boudewijn De Waele, waren de laatste voorzitters  de lokale Volksunie afdeling.

De geboorte van N-VA Zaventem

Op 13 oktober 2001 zag de N-VA het levinslicht, als ideologische en rechtmatige opvolger van de Volksunie. Ook in Zaventem zag de N-VA destijds het levenslicht, waarmee we vandaag één van de oudste lokale N-VA werkingen zijn. Erik Rennen werd voorzitter en werd in 2006 opgevolgd door Kris Demol.

2006: N-VA opnieuw in de meerderheid

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kwam N-VA op in kartel met de lokale CD&V afdeling. Luk Vander Elst, Erik Rennen kwamen voor de eerste maal in de gemeenteraad, terwijl vaste waarde Roger Artois, opnieuw verkozen werd. Het kartel had als voordeel dat de N-VA mee in de meerderheid zat, maar een zitje in het schepencollege bleef uit.

2012: Woordbreuk leidt tot politieke crisis in Zaventem

Met 19,5% van de stemmen behaalde de N-VA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 een schitterend resultaat. Na de verkiezingen bereikte de N-VA een akkoord met het kartel SP.a-Groen-Leef en enkele verkozenen van de Open VLD om een meerderheid te vormen en de beloofde verandering in Zaventem samen uit te voeren. Al snel bleek echter dat enkele gemeenteraadsleden van zonet vernoemde partijen twee voordrachtsaktes getekend hadden.  Bedoeling van de woordbreuk was N-VA buitenspel te zetten.

De N-VA liet het hier uiteraard niet bij en trok naar de Raad voor Verkiezingsbetwistingen en kreeg over de hele lijn gelijk. Ook in beroep, bij de Raad van State, werden de gemeenteraadsleden die tweemaal hun handtekening hadden gezet schuldig bevonden. Ze werden veroordeeld en mogen gedurende de hele legislatuur geen uitvoerend mandaat meer uitvoeren. Dit wil zeggen dat ze geen schepenambt mogen uitvoeren of niet in de raad van bestuur van een intercommunale kunnen zetelen.

De kiezer wint: N-VA opnieuw in de meerderheid

De woordbreuk van enkele gemeenteraadsleden leidde tot een impasse in de gemeenteraad. Maar gerechtigheid geschiedde en uiteindelijk was het de kiezer die won: N-VA bestuurt mee de gemeente en zorgt voor de beloofde en broodnodige verandering in de gemeente. N-VA Zaventem telt met Erik Rennen en Luk Vander Elst twee schepenen in hun rangen en bestuurt het OCMW met Roger Artois als voorzitter. Lieve Maes, Dien Demol, Tom De Vits en Marise Deraedemaeker verdedigen de belangen van onze inwoners als gemeenteraadslid.