Raadslid van Union des Francophones zet Zaventemse gemeenteraad op stelten.

Op 20 mei 2014

De gemeenteraad van Zaventem werd gisteren op stelten gezet door een gemeenteraadslid van de Union des Francophones (UF). De gemeenteraad diende zelf even geschorst te worden.

Fractievoorzitter Lieve Maes  (N-VA) legt uit wat er gebeurde: "Toen we aan het klassieke vragenrondje begonnen maakte de UF-fractie gewag van een spijtig incident dat gebeurde toen hun militanten folders aan het bussen waren. Nadat zowat alle Vlaamse partijen een veeg uit de pan kregen met verwijten dat wij een klimaat in stand houden dat onverdraagzaamheid predikt, werd de vraag gesteld of  het gemeentebestuur hier tegen ging optreden. De burgemeester antwoordde dat de gemeente niets anders kan doen dan in zulke gevallen de politie oproepen en benadrukte dat dit een alleenstaand geval is. Toch was dit voor de UF-Fractieleider Paul De Groote (FDF) niet voldoende. Toen hij in het Nederlands niet uit zijn woorden geraakte begon hij op een aggressieve wijze in het Frans  te roepen en te tieren. Uiteraard riep de voorzitter van de gemeenteraad het gemeenteraadslid tot de orde, maar deze weigerde daar gehoor aan te geven. Ook nadat hij vervolgens door de voorzitter werd weggestuurd uit de vergadering bleef de UF'er verder gaan in het Frans, waarna de vergadering geschorst werd."

Schepen van Vlaamse aangelegenheden Erik Rennen (N-VA) betreurt wat er gisteren gebeurde: "Het is helemaal niet de eerste maal dat de heer De Groote Frans spreekt op de gemeenteraad. In het verleden riep hij telkens wat woorden of zinnen in het Frans, maar ditmaal ging hij er ver over met een heus betoog. Vooral de agressieve toon was opvallend, de burgemeester heeft er zelfs de politie moeten bijroepen. Niet alleen toont dit raadslid geen respect voor de taalwetgeving, hij toont ook geen respect voor de gemeenteraad en haar voorzitter. Zijn gedrag is een schande voor elke inwoner van onze gemeente en een kaakslag voor iedereen die zich tracht te integreren. Een gemeenteraadslid onwaardig."

Het Zaventemse gemeentebestuur bekijkt nu welke de gevolgen hiervan zullen zijn en welke mogelijkheden er zijn om zulke situaties in de toekomst te voorkomen. "Mogelijk zal vanaf nu de gemeenteraad bijgewoond moeten worden door een team van de politie om de orde te bewaren", aldus Erik Rennen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is