U bent hier
Raad van State verwerpt beroep: Brusselse geluidsnormen nóg strenger
Vliegtuigen die over het Brussels gewest vliegen, zullen vanaf 1 januari nóg sneller beboet worden. De Raad van State heeft het beroep van zeven luchtvaartmaatschappijen tegen de strengere geluidsnormen immers verworpen. In de luchtvaartsector vreest men voor het verlies van honderden jobs. Ook zouden vliegtuigen nog vaker boven de Vlaamse Rand vliegen.
De geluidsnormen werden in 2000 door het Brussels Gewest ingevoerd. De Brusselse regering liet echter toe dat de normen overdag met negen decibel en 's avonds met zes decibel overschreden mochten worden. Midden dit jaar besloot Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault die tolerantie vanaf 1 januari 2017 af te schaffen. Zeven luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, TUI en Lufthansa, gingen in beroep, maar de Raad van State verwerpt dat beroep nu. Daardoor worden de geluidsnormen na de jaarwisseling dus nog een pak strenger. Met als gevolg dat de luchtvaartmaatschappijen nog vaker beboet zullen worden. Opmerkelijk: want piloten krijgen van Belgocontrol de instructie om over Brussel te vliegen, waarna de maatschappijen nadien toch een boete in de bus krijgen. Sinds 2000 schreef het Brussels gewest al voor 15 miljoen euro boetes uit. Amper 2 miljoen daarvan werd inmiddels geïnd. De meeste maatschappijen weigeren die boetes immers te betalen.
Jobs en welvaart onder druk
Vlaamse politici vrezen dat de strengere geluidsnormen zware gevolgen zullen hebben voor de luchthaven en de omwonenden. "De schrapping van de tolerantiemarge bedreigt jobs en welvaart, in Brussel én de Vlaamse Rand", zegt Vlaams parlementslid Lieve Maes (N-VA). "In het verleden gaven luchtvaartmaatschappijen immers al aan dat ze Zaventem zouden verlaten door de strenge geluidsnormen."
"Een ander gevolg is dat vliegtuigen steeds vaker het westelijk deel van de Vlaamse Rand gaan overvliegen, een deel dat tot voor kort nauwelijks last had van vliegtuiglawaai", voegt Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) eraan toe.
Bron: HET LAATSTE NIEUWS (20-10-2016)