Programma 2024

Hieronder vindt je ons verkiezingsprogramma voor een beter bestuur. Heb je nog vragen of ideeën? Laat het ons zeker weten!

Vlotte mobiliteit

  • We werken per deelgemeente een echt mobiliteitsplan uit. Daarbij vertrekken we van een vlotte doorstroming op de hoofdassen en een duidelijke breuk met woonwijken, die gericht zijn op lokaal verkeer. Die mobiliteitsplannen vormen de basis voor wegenwerken, niet omgekeerd zoals vandaag het geval is.
  • We werken een parkeerplan uit, inclusief heldere en duidelijke aanduiding. Zo vermijden we parkeerproblemen voor onze inwoners.
  • We evalueren het parkeerbeleid en stellen het 2-uur parkeren in blauwe zones in vraag. Daarbij bekijken we samen met de inwoners en handelaars wat de wensen en noden zijn.
  • Wegenwerken en ingrepen van nutsbedrijven worden maximaal op elkaar afgestemd, geen chaos meer. We nemen opnieuw het heft in eigen handen en organiseren daarom terug de nodige overlegmomenten met de nutsbedrijven. Op die manier beperken we de hinder.
  • We stimuleren combimobiliteit: voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer én voor de auto. Inclusief voldoende parkeerplaatsen, fietsstallingen én veilige fiets- en voetpaden.
  • Mobiliteit eindigt niet aan de gemeentegrenzen. We komen op voor de belangen van onze inwoners en handelaars en gaan proactief in gesprek met de provincie en de Vlaamse overheid waar nodig. Zo vermijden we onnodig fileleed waar onze inwoners niet om gevraagd hebben.

Onze omgeving weer veilig en proper

  • We zorgen in samenspraak met de politie voor meer blauw op straat en gerichte controles tegen ‘kleine’ criminaliteit zoals woninginbraken of overlast door zogeheten ‘patserwagens’. Indien nodig kunnen deze door de burgemeester aan de ketting worden gelegd. Met N-VA aan het roer worden woorden ook daden.
  • We passen het huidige doofbeleid van de straatverlichting bij. Waar mogelijk gaan we voor dimmen, in plaats van doven. Iedereen moet zich ’s avonds in zijn of haar straat veilig voelen.
  • We voeren de strijd tegen sluikstorters verder op. We brengen hotspots nog beter in kaart,  zorgen ervoor dat volle vuilnisbakken sneller worden leeggemaakt en zorgen voor een strenger lik-op-stuk beleid via GAS-boetes.
  • Handhaving is het sluitstuk van een goed beleid. Daarom zetten we waar nodig nog meer dan vandaag het geval is in op GAS-boetes, administratief schorsen of intrekken van verleende toestemmingen en lokale gemeenschapsdienst. Streng, maar rechtvaardig.  
  • Ook verkeersveiligheid is een aandachtspunt, zowel voor jong als voor oud, inclusief voldoende zitgelegenheden, veilige oversteekplaatsen en goede verlichting.

Een gemeente die luistert en communiceert

  • Als gemeentebestuur moet je er zijn voor je inwoners, dat begint bij luisteren én bij communiceren. We spelen veel korter op de bal, lichten beslissingen actief toe, gaan in dialoog en voeren vervolgens uit wat afgesproken werd.
  • Participatieve democratie is voor ons geen drogreden om reeds afgeklopte plannen er door te drukken. Wij willen écht in overleg gaan met de inwoners en herbekijken daarom Zaventem aan Zet, waarbij we meer inspraak geven, vroeger in het proces en onder meer rond de beschikbare budgetten.
  • We bevragen actief onze adviesraden en organisaties (zoals bvb de dorpsraden, de Sportraad, de Cultuurraad, Onderwijsraad, Middenstandverenigingen, de Jeugdraad,… enzovoort). Zo kunnen we hun noden meteen meenemen in de meerjarenvisie en de financiële meerjarenplanningen voor de gemeente.
  • Als gemeente moet je toegankelijk zijn. We zetten daarom verder in op de broodnodige digitalisering. Zo zorgen we voor een vlottere, efficiëntere dienstverlening, die verder gaat dan de traditionele 9-to-5-werkdagen. Hiermee ontlasten we ook het gemeentepersoneel, dat zo optimaler haar taken kan uitoefenen.

Vlaamse gemeente waar samen-leven centraal staat

  • Meer dan 56% inwoners van onze gemeente zijn van niet-Belgische herkomst. Bovendien is onze gemeente 145 nationaliteiten rijk. Dat zijn uitdagingen, maar ook troeven. Om het Vlaams karakter te behouden maken we werk van een (H)echte samenleving, waar het Nederlands de verbindende factor is. Mekaar verstaan is mekaar begrijpen, wat leidt tot snellere oplossingen en minder conflicten.
  • We maken werk van een aanklampend, effectief en positief integratiebeleid dat migratie voor iedereen tot een succes maakt. We durven en moeten met trots onze Vlaamse identiteit, cultuur en gastvrijheid uitdragen.
  • We geven als gemeente zélf het goede voorbeeld. We laten geen verdoken faciliteiten toe, ook niet achter gesloten deuren op gemeentelijke diensten. De taalwetten worden strikt toegepast ook naar bedrijven die werken uitvoeren in opdracht van de gemeente. We spelen daarbij kort op de bal, zowel reactief als proactief.
  • We stimuleren nog beter het organiseren van wijkfeesten, zodat buren elkaar (opnieuw) leren kennen. Voor nieuwe inwoners organiseren we  bijkomende onthaalsessies.
  • Ook handelaars spelen een belangrijke rol in het behoud van het Vlaams karakter van onze gemeente. Samen met hen werken we daarom een beleid uit dat hen daarin op een positieve manier in ondersteunt.
  • Integratie geldt ook voor nieuwe bedrijven, groot en klein. We organiseren daarom naast de onthaalsessies voor nieuwe burgers ook infomarkten of infosessies voor (nieuwe) bedrijven. We doen dit structureel en regelmatig en zetten zo een goede samenwerking op met de bedrijven, dit zorgt er mee voor dat ze echt deel gaan uitmaken van het sociale weefsel van onze gemeente.

Een toekomstvisie voor Zaventem

  • In amper 10 jaar tijd kwamen er maar liefst 4.000 (!) inwoners bij in onze gemeente. Ondanks de wildgroei aan nieuwbouw(appartementen) werd er nooit een visie uitgewerkt. Wij zorgen, in overleg met de inwoners, voor een visie rond mobiliteit, huisvesting (voor singles, gezinnen én ouderen), voldoende plaats in crèches en scholen,… Zo houden we onze gemeente leefbaar.
  • Ook ons gemeentepersoneel verdient perspectief en respect. Samen met onze gemeentelijke diensten bekijken we wat nodig is om een betere dienstverlening te kunnen uitbouwen en hoe we een betere werkgever kunnen worden.

Zaventem opnieuw op de kaart

  • Onze gemeente telt meer dan 36.000 inwoners, dagelijks komen er tienduizenden mensen werken in onze gemeente en met de luchthaven hebben we de tweede economische pool van het land op ons grondgebied. Ondanks dat alles drukt Zaventem zijn stempel niet op het nationale politieke niveau. Daar wil N-VA komaf mee maken. We halen de banden opnieuw aan, zetten druk waar nodig en zorgen er zo voor dat de belangen van onze inwoners eindelijk opnieuw verdedigd worden.

Bloeiende handelskernen

  • Onze handelskernen moeten opnieuw gezellige, warme ontmoetingsplaatsen worden. In overleg met de buurt en de handelaars brengen we de noden in kaart en zorgen we voor vlot bereikbare, aangename en waar mogelijk groene dorpskernen in al onze deelgemeenten.
  • In samenspraak met onze inwoners en handelaars maken we van het Kerkplein in Zaventem een uitnodigende plek en het kloppend hart van onze gemeente.
  • Lokale ondernemers vormen mee de identiteit van onze gemeente en moeten alle kansen krijgen. We luisteren (pro)actief naar hen, zodat we samen met hen onze handelskernen kunnen doen openbloeien.

Klimaat en energie

  • De klimaatproblematiek kunnen we helaas niet oplossen in Zaventem alleen. Maar we kunnen wel ons steentje bijdragen. Daarom zetten we verder in op de verledding van de straatverlichting, een energiezuinig patrimonium en duurzame vervoersmiddelen.
  • We rollen doordacht een netwerk van (snel)laadpalen uit om te anticiperen op de voortschrijdende elektrificatie van het wagenpark. Daarbij werken we ook samen met de bedrijven in onze gemeente, zodat hun infrastructuur waar mogelijk ook opengesteld kan worden voor onze inwoners.
  • We stimuleren maximaal het STOP-principe: Stappen, Trappen (fietsen), Openbaar Vervoer en vervolgens pas Privé-vervoer.
  • We maken al onze deelgemeenten weerbaar tegen de klimaatverandering. We zorgen onder meer voor meer groen-blauwe verbindingsassen in onze dorpskernen en wijken. In samenspraak en samenwerking met de landbouwers verhogen we de weerbaarheid tegen overstromingen.

Ruimte voor natuur en groen

  • We beschermen maximaal onze open ruimte en de weinige natuur die onze gemeente nog rest. Daarom maken we zoveel mogelijk werk van inbreiding en werken we een plan uit voor een effectieve betonstop.
  • Waar nodig kopen we met de gemeente gronden aan om onze open ruimte te beschermen.
  • We vergroenen actief onze dorpskernen, woonwijken en industriezones. Dit doen we niet vanuit een ivoren toren, maar via overleg en inspraak.
  • We maken maximaal werk van het verbinden van de verschillende groene zones in onze gemeente. Zo creëren we groene verbindingsassen voor mens en natuur.

Een diervriendelijke gemeente

  • We maken eindelijk werk van een écht beleid rond dierenwelzijn. We heronderhandelen het contract met VETAS en zorgen voor een gestructureerde en professionele werking inzake zwerfkatten. We doen daarbij een beroep op vrijwilligers, maar zorgen eveneens voor een professioneel en ondersteunend kader.
  • Nieuwe inwoners wijzen we op de rechten en plichten die horen bij het houden van een huisdier.
  • We zorgen voor een nieuwe, grote hondenweide in Zaventem centrum en bekijken in elke gemeente waar we bijkomende ruimte kunnen creëren voor onze viervoeters. Daarnaast zorgen we voor een structureel onderhoud van de bestaande hondenweides.

Een sociale gemeente, waar iedereen mee is

  • Wie hulp nodig heeft kan uiteraard aankloppen bij het OCMW. Via het OCMW willen we mensen de nodige steun en hulp bieden. Tegenover die rechten staan uiteraard ook plichten zoals Nederlands leren of actief op zoek gaan naar een job. We trekken hiermee een duidelijke streep onder het lakse, niet-aanklampende politieke beleid van vandaag.
  • We willen mensen sneller aan het werk zetten – onder meer in samenwerking met bedrijven en de luchthaven, wie een leefloon heeft ondersteunen en stimuleren we actief richting het zoeken en vinden van een job. Op die manier garanderen we dat we ondersteuning bieden aan wie het écht nodig heeft en dat het personeel van het OCMW eindelijk gehoord wordt.
  • We waken als goede huisvader over de beschikbare middelen. We sporen misbruik actief op en bestrijden het profitariaat. Om onze sociale voorzieningen effectief en doelgericht in te kunnen zetten investeren we in betere, efficiënte digitale ondersteuning om de vele en dikwijls complexe dossiers efficiënt te beheren.
  • We onderzoeken de mogelijkheden voor een uitbreiding en versterking van lokale zorg- en thuiszorgdiensten om ervoor te zorgen dat ouderen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

We geven onze jeugd en verenigingen alle kansen

  • We willen onze jeugd maximaal de kans geven om in de eigen gemeente te blijven wonen. We evalueren de voorrangsregels bij sociale kavels en gebruiken maximaal onze mogelijkheden die we kunnen opleggen aan projectontwikkelaars om voorrang te geven aan mensen met een band met de gemeente. Zo versterken we ons sociaal weefsel.
  • In samenspraak met de immosector werken we een plan uit waarbij inwoners of mensen met een duidelijk aantoonbare band met onze gemeente kunnen begeleiden richting wonen in eigen gemeente. Dat kan bijvoorbeeld onder de vorm van een webportaal.
  • We ondersteunen en begeleiden onze (jeugd)verenigingen maximaal. Daarbij hebben we ruim aandacht voor elke jeugdvereniging.

Sport voor iedereen

  • We zorgen voor een modern en voldoende uitgeruste sportfaciliteiten. Hierbij gaat in de eerste plaats de aandacht naar de noden en wensen van onze eigen inwoners, van elke leeftijdsgroep. Wie stemmen de openingsuren van  gemeentelijke sportinfrastructuur zoals bijvoorbeeld het zwembad beter af op gezinnen, op mensen die werken en ondernemen zodat onze inwoners ook na de traditionele werkuren er gebruik van kunnen maken.
  • We onderzoeken de mogelijkheden om ook in de deelgemeenten de nodige bijkomende (binnen) sportaccommodatie te voorzien, afgestemd op de lokale noden.

Een hart voor de luchthaven

  • Onze luchthaven is de tweede economische pool van het land en heel wat Zaventemnaars werken op of rond de luchthaven. Evenzeer brengt de luchthaven de bijhorende geluidshinder met zich mee. Daarom maken we komaf van de passieve houding van vandaag. Via een schepen bevoegd voor de luchthaven herstellen we de samenwerking met luchthavenuitbater BAC, zodat de gemeente en haar inwoners weer de vertegenwoordiging krijgen die ze verdienen.
  • De luchthaven kan groeien, maar wel binnen haar huidige grenzen en in nauw overleg met de gemeente. Een verlenging van de landings- of taxibanen waardoor Zaventem, Sterrebeek en Nossegem onleefbaar zouden worden is voor ons geen optie.
  • De lasten en lusten moeten eerlijk verdeeld worden, we blijven daarvoor ijveren, ook op het federale en Vlaamse niveau. We zorgen dat de Zaventemse stem eindelijk opnieuw aan bod komt, onder meer via de bevoegde schepen.

We blijven financieel gezond

  • We zorgen voor de nodige investeringen voor onze inwoners, verenigingen en bedrijven zonder de belastingen te verhogen. We blijven sowieso vasthouden aan de laagste belastingen van Vlaams-Brabant.
  • Het beleid om de schulden van de gemeente verder af te bouwen wordt verder gezet, zo zadelen we de volgende generaties niet met een torenhoge schuld op.

Onderwijs

  • De voorbije 10 jaar kwamen er 4.000 nieuwe inwoners bij in onze gemeente. Dit betekent dat er ook veel nieuwe kinderen zijn die naar school moeten. Om ervoor te zorgen dat elk kind de beste onderwijskansen krijgt, werken we een toekomstgerichte scholenvisie uit. Hiervoor maken we optimaal gebruik van de bestaande expertise binnen de Onderwijsraad.  
  • We onderzoeken de mogelijkheden van een nieuwe school om zo de capaciteit van het lager onderwijs op te trekken. Aangezien dit een belangrijke investering in de toekomst van onze kinderen en onze gemeenschap is, moet dergelijke infrastructuur na de schooluren ook maximaal kunnen gebruikt worden door (jeugd)verenigingen en onze inwoners.
  • We streven naar meer inspraak en betrokkenheid vanuit de scholen zelf. Dit betekent dat we scholen meer ruimte willen geven om met kleinschalige projecten innovaties door te voeren en verbeteringen te realiseren. Door nauwe samenwerking tussen scholen, de Onderwijsraad en de gemeente creëren we een onderwijsomgeving die beter aansluit bij de behoeften van leerlingen, leerkrachten en de bredere gemeenschap.

Elke leeftijd telt mee

  • We staan voor een uitdagende tijd waarin de vergrijzing van onze bevolking om een doordachte en inclusieve aanpak vraagt. Onze senioren zijn een waardevol deel van onze samenleving en verdienen daarom voldoende aandacht, ondersteuning en inspraak. Wij zetten ons in voor de herinvoering van de seniorenraad. Dit orgaan biedt senioren de mogelijkheid om hun stem te laten horen in het beleid dat hen aangaat. Wij geloven dat betrokkenheid en inspraak essentieel zijn voor een krachtige en samenhangende gemeenschap.
  • Senioren moeten beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden voor dienstverlening en ondersteuning. Wij willen informatiecampagnes opzetten die gericht zijn op het informeren van senioren over beschikbare diensten en regelingen. Duidelijkheid en toegankelijkheid staan hierbij voorop. 
  • Beweging en sociale interactie zijn cruciaal voor een gezonde levensstijl. Wij willen ervoor zorgen dat de infrastructuur voor seniorensporten, zoals petanquebanen en bowlingbanen, behouden blijft en waar mogelijk uitgebreid wordt. We willen lokale initiatieven en verenigingen ondersteunen om sport voor senioren aantrekkelijk te maken.
  • Om onze ambities op het gebied van seniorenbeleid waar te maken, pleiten wij voor een schepen die zich richt op seniorenbeleid. Deze schepen zal een brug slaan tussen senioren en de gemeente, en ervoor zorgen dat hun belangen en behoeften doorwegen in het beleid.