Eenzijdig Franstalig pamflet Citoyens de Zaventem zet kwaad bloed bij N-VA

Op 11 februari 2020, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018, Vlaams karakter

De vzw Citoyens de Zaventem heeft opnieuw een eenzijdig Franstalig pamflet in de brievenbussen in de luchthavengemeente gestoken. "Dit Franstalig imperialisme afkomstig van een Brusselse vzw moet stoppen", zegt N-VA Fractieleider Erik Rennen, die de meerderheid oproept om stappen te nemen.

Citoyens de Zaventem is een burgerplatform dat opereert vanuit Sint-Lambrechts-Woluwe. Het pamflet, uitgegeven door Zaventems gemeenteraadslid van Union Francophones Josianne Blanche, zet Franstaligen op om zich niet te integreren, maar hun rechten te maximaliseren waar mogelijk. Daarnaast wordt er ook een Franstalig cultureel programma aangeboden.

Volgens gemeenteraadslid en fractievoorzitter Erik Rennen (N-VA) is dit weer een arrogante provocatie en worden de Nederlandstalige inwoners geschoffeerd met een éénzijdig Franstalige politieke brochure. “Dit Franstalig imperialisme waar onze gemeente weer mee geconfronteerd wordt mogen we nooit aanvaarden. Als Vlaams-Nationalistische partij zullen we ons hier steeds tegen blijven verzetten."

"Meerderheid heeft Vlaams karakter zélf bij het huisvuil gezet"

"Ik roep dan ook de huidige meerderheid Open VLD - CD&V op om deze politieke inmenging in onze Vlaamse gemeente tegen te gaan en maatregelen te treffen tegen de uitgever van dit pamflet, die nota bene deel uitmaakt van de Zaventemse gemeenteraad. Maar eigenlijk verwacht ik geen reactie van de huidige meerderheid, als je ziet dat schepen Wim Driesen het Vlaams karakter van onze gemeente bij het huisvuil zette en botweg campagne voerde in vier talen. Ook voor en na de raadszittingen wordt er bovendien duchtig verbroederd met het UF, uiteraard in het Frans. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 reeds in het achterhoofd zal men het eigen kiespubliek uiteraard niet te hard aanpakken."

N-VA Zaventem blijft ijveren en eist respect voor het Vlaams karakter van Zaventem en haar deelgemeenten en heeft intussen Vlaams minister Ben Weyts, bevoegd voor de Vlaamse Rand, gevraagd om maatregelen te treffen zodat aan deze voortdurende provocatie een einde komt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is