Henneaulaan wordt veiliger voor fietsers

Op 6 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Openbare werken

De Hennaulaan, die het Zaventem met Diegem verbindt, krijgt binnenkort nieuwe fietspaden. De voorbereidende werken starten op 6 november en duren ongeveer zes maanden.

Voor zwakke weggebruikers is de Henneaalaan, de drukke baan over de Brussels Ring die Zaventem en Diegem verbindt een onveilige plek. Fietsers moeten er elke dag laveren tussen het autoverkeer. Het Zaventems gemeentebestuur bleef uiteraard niet doof voor de klachten en leverden al enkele inspanningen zoals een felgekleurde fietssuggestiestrook. “Maar nu volgen meer ingrijpende verbeteringen”, zegt schepen van Openbare Werken Luc Vander Elst (N-VA)."Tussen de bedrijvenzones aan de Excelsiorlaan en de Belgicalaan gaan we de Henneaulaan opnieuw aanleggen, met specifieke aandacht voor zwakke weggebruikers: er komt zowel een breed fietspad als voetpad.

Naast een nieuwe asfaltlaag voorzien we fietspaden tot aan het centrum van Diegem. In samenspraak met de omliggende bedrijven werd afgesproken om het kruispunt Henneaulaan - Belgicalaan - Excelsiorlaan als eerste aan te pakken, zodat de werknemers in de omliggende bedrijvenzones opnieuw snel het afrittencomplex kunnen bereiken. Op het kruispunt verdwijnt een overbodige afslagstrook en worden de verkeerslichten verplaatst. Die werken zullen allicht in december al voltooid worden.

Na die eerste fase wordt er aan de andere kant van de Henneaulaan gewerkt, richting Diegem, waar nieuwe fiets- en voetpaden aangelegd worden. “Momenteel bekijken we nog of deze asfalteringswerken 's nachts of tijdens het weekend kunnen uitgevoerd worden om zo de overlast tot een absoluut minimum te kunnen beperken.”

Aansluiting Sint-Stevens-Woluwe in volgende fase

Het stukje Henneaulaan over de Ring is pas voor een latere fase. Daar wordt pas een fietspad aangelegd tijdens de optimaliseringswerken aan de ring", legt Vander Elst uit. Ook de aansluiting met Sint-Stevens-Woluwe, richting tennisclub Woten, zal op termijn geoptimaliseerd worden alsook de aantakkingen met de omliggende bedrijventerreinen.

De Henneaulaan zal tijdens de werken eenrichting worden in de rijrichting van Diegem en daarnaast wordt er een omleiding voorzien. Midden april zouden alle werken achter de rug moeten zijn”, besluit Vander Elst.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is