Jong N-VA Zaventem wil af van ouderwetse affiche 11 juli-viering

Op 4 juli 2019, over deze onderwerpen: Jeugd, Vlaams karakter

De ouderwetse affiche van de jaarlijkse viering van de Vlaamse Feestdag in Zaventem is een doorn in het oog van de lokale Jong N-VA-afdeling. “Om de draagwijdte van het event te vergroten stellen we voor om het ontwerp van de affiche over te laten aan de leerlingen van de kunstacademie als onderdeel van hun opleiding. Het college of de inwoners kunnen dan de beste affiche kiezen”, zeggen Tom De Vits en Simon Dergez.

De jaarlijkse viering van de Vlaamse Feestdag is in Zaventem een gevestigde waarde. Met artiesten als Gorki en Raymond van het Groenewoud kreeg de luchthavengemeente al tal van grote artiesten over de vloer. “De namen op de affiche veranderen, maar de affiche zelf niet. Die is zo passé als maar kan zijn. Het lijkt wel alsof ze ontworpen werd in word 2003:  De naam van artiest in het vet, enkele woorden in een andere lettertype, datum aanpassen  en klaar. Onbegrijpelijk, als je weet dat de gemeente telkens zo’n 20.000 euro uittrekt voor dit event”, zegt gemeenteraadslid Tom De Vits.

Kunstacademie

“De affiche werkt allerminst uitnodigend, dus daar willen we verandering in brengen”, zegt Jong N-VA-secretaris Simon Dergez. “Een dure grafisch designer inschakelen is echter niet waar wij aan denken. We stellen voor om het ontwerp van de affiche over te laten aan de leerlingen van onze gemeentelijke kunstacademie die het keuzevak Digitaal Beeldlab volgen. Nadien kan het college, of waarom niet de bevolking, het winnende ontwerp kiezen. Op die manier vergroten we niet alleen de draagwijdte van de 11 juli-vieringen, maar kunnen we de aankondiging van de viering van de Vlaamse Feestdag ook eindelijk uitnodigend maken.”

Jong N-VA Zaventem geeft zelf ook al een aanzet voor een nieuwe affiche. “Het hoeft uiteraard niet ons ontwerp te worden, maar hiermee tonen we aan dat het gerust wat moderner kan”, klinkt het bij de jongeren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is