N-VA Zaventem klaagt wantoestanden in WZC Trappeniers aan

Op 1 december 2021, over deze onderwerpen: OCMW - Sociale zaken

“De negatieve signalen die we opvangen van personeel en families van bewoners zijn alarmerend. Er is een acuut personeelstekort waardoor de bewoners amper om de 4 weken een bad kregen. We hebben deze problemen al meermaals aangekaart, maar blijkbaar blijft het Open VLD en CD&V bestuur de andere kant opkijken”, zegt N-VA gemeenteraadslid Fons Piessens.

Het is onze plicht om aan de alarmbel te trekken, want het personeelsbeleid loopt de spuigaten uit. Sinds begin 2021 zijn er reeds een 18-tal personeelsleden die ontslag hebben genomen en de rest van het personeel zit zodanig op zijn tandvlees dat er zeven zorg-en verpleegkundigen uitgevallen zijn en zich langdurig ziek hebben gemeld. "Uiteraard zijn er in die periode ook aanwervingen gebeurd, maar wat opvalt is dat sommige net aangeworven medewerkers maar enkele maanden of zelf dagen in dienst blijven en dan ontslag nemen. Er zit dus duidelijk iets mis.", zegt fractievoorzitter Erik Rennen.

Schepen wuift bezwaren weg

“De bewoners in het woonzorgcentrum Trappeniers verdienen de beste zorgen, het personeel moet met respect worden behandeld, de families van de bewoners moeten er 200 procent zeker van zijn dat hun geliefde ma of pa, oma of opa in de beste handen zijn. Dat is vandaag – tot onze grote spijt en frustratie - niet meer het geval. De kwaliteit in WZC Trappeniers boert door het acute personeelsgebrek achteruit. Als er iemand ziek is, wordt die vaak niet vervangen. De druk op de resterende collega’s op de werkvloer is daardoor zeer hoog. Te hoog. Het personeel geeft aan dat ze bewoners niet meer met dezelfde goede zorgen kunnen omringen. Het is bijna bandwerk geworden. Het gemeentebestuur is op de hoogte van de mistoestanden, maar kijkt gewoon de andere kant op. We hebben dit reeds 5 maanden geleden aangekaart op de gemeenteraad van juni, maar er is totaal geen verbetering merkbaar. Integendeel: onze bezwaren worden en opmerkingen worden gewoon weggewuifd. Neem eindelijk jullie verantwoordelijkheid.”

Nog steeds wachten op studie

Die verantwoordelijkheid ligt volledig bij het gemeentebestuur, het personeel valt helemaal niets te verwijten. “Ze lopen op de toppen van hun tenen. Ze willen hun werk goed doen, maar ze zijn met te weinig. Ze doen hun uiterste best, maar krijgen nul appreciatie van het Open VLD en CD&V-bestuur. In juni werd ons beloofd dat er een studie zou plaatsvinden in het WZC waarbij het personeel zou bevraagd worden met betrekking tot welzijn op het werk. We zijn nu eind november en de studie is nog steeds niet afgerond. Waar wacht men nog op om het beleid bij te sturen?”, vraagt Fons Piessens zich af.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is