N-VA Zaventem wil steunmaatregelen voor lokale handelaars en verenigingen

Op 31 maart 2020, over deze onderwerpen: Cultuur, Financiën, Jeugd, Sport
N-VA Zaventem steunmaatregelen Corona

​N-VA Zaventem wil dat de gemeente de lokale verenigingen en handelaars ondersteunt tijdens de coronacrisis. “De impact op het sociale leven en de lokale economie is enorm. Daarom stellen we onder meer tegoedbonnen bij lokale handelaars voor én pleiten we voor het gratis annuleren van niet-gebruikte accommodatie door verenigingen”, zegt Erik Rennen.

Het Zaventems schepencollege besliste eerder om de Zavemtemse bedrijven een uitstel van 2 maanden voor het betalen van hun belastingen toe te kennen. “Een goede zaak, maar het mag daar niet bij blijven. Daarom stellen we voor om ook voor onze verenigingen en lokale handelaars steunmaatregelen uit te werken”, zegt N-VA-fractieleider Erik Rennen.

(Lees verder onder de foto)

N-VA Zaventem steunmaatregelen Corona

Tegoedbonnen

De N-VA fractie schuift daarbij enkele opvallende elementen naar voor. “Uiteraard worden onze lokale handelaars zwaar getroffen door deze situatie. Daarom stellen we een ‘gemeentelijke tegoedbon’ voor, die onze inwoners na de crisis kunnen gebruiken in lokale winkels. Zo versterken we allemaal samen onze lokale economie.”

Zo’n bon kan aan elke inwoner bezorgd worden of er kan geopteerd worden om één bon per adres uit te keren en zou volgens N-VA 10 euro of meer mogen bedragen. “ We beseffen dat de financiële mogelijkheden van de gemeente niet oneindig zijn maar met zo’n bon hopen we dat onze inwoners na de crisis massaal langs gaan bij onze Zaventemse winkels en horeca die nu de deuren moeten sluiten. De 10 euro is een eerste aanzet, maar hopelijk geven onze inwoners dankzij de bon nog wat meer uit”, zegt Rennen.

Lokale verengingen: huur kwijtschelden

“Ook onze verenigingen hebben het moeilijk. Om hen te ondersteunen stellen we voor dat verenigingen die activiteiten door de coronacrisis in het water zien vallen, zoals een eetfestijn of trainingen,  en die hadden moeten doorgaan in gemeentelijke zalen vrijgesteld worden van huur.”

Ook voor andere verenigingen, die hun activiteiten in niet-gemeentelijke accommodatie geschrapt zien, wil de N-VA een oplossing uitwerken. “Hier zou de gemeente bijvoorbeeld een eenmalige subsidie kunnen uitkeren, om de impact wat te temperen.”

Gemeentelijk overzicht met webshops en horeca met levering/afhaal

Verschillende winkels en restaurants die de deuren moeten sluiten, zijn nu creatief overgeschakeld naar een webshop. Sommige restaurants werken dan weer met afhaal of levering. “We stellen voor dat de dienst Economie al die bedrijven en restaurants in kaart brengt en op onze gemeentelijke website een overzicht temaakt. Op die manier hopen we dat onze inwoners makkelijker de weg vinden naar de Zaventemse webshops en restaurants, en er bewust voor kiezen om lokaal te kopen. Zo blijft het inkomensverlies voor onze Zaventemse ondernemers hopelijk wat beperkter.”

N-VA reikt constructieve maatregelen aan

“Dit zijn slechts enkele voorstellen, maar we willen een breed gamma aan maatregelen uitwerken. Wat bijvoorbeeld met mensen die nu verplicht van thuis uit werken en dus hun bedrijfswagen op de straat moeten parkeren, maar niet beschikken over een inwonerskaart voor die wagen? Het zou toch te gek zijn dat we hen gaan beboeten, terwijl ze zich van thuis uit inspannen om onze economie overeind te houden?”

“We reiken met onze fractie zoals steeds constructief maatregelen aan richting de meerderheidspartijen om samen een oplossing uit te werken voor onze inwoners”, besluit Erik Rennen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is