N-VA Zaventem doorprikt klimaatvoorstellen CD&V

Op 1 februari 2019, over deze onderwerpen: Energie en Milieu
Klimaatplan Zaventem N-VA

“De klimaatvoorstellen van CD&V Zaventem zijn doorzichtig”, zegt oppositiepartij N-VA. “In de beleidsverklaring is er amper iets terug te vinden rond klimaat, maar enkele klimaatbetogingen later heeft men plots het licht gezien. Ons milieu en het klimaat verdienen beter dan een opportunistisch ad hoc-beleid”, zeggen voormalig schepen van milieu Erik Rennen en gemeenteraadslid Tom De Vits.

Meerderheidspartij CD&V wil dat de gemeente Zaventem een klimaatplan opstelt. “Uiteraard zijn we daar ook voorstander van”, reageert voormalig schepen van milieu en huidig oppositieleider Erik Rennen. “Maar dit is wel heel doorzichtig. Begin deze maand stelde de nieuwe VLD-CD&V-meerderheid haar beleidsverklaring voor, waar we amper nieuwe elementen in terugvinden inzake klimaat.”

Oude wijn in nieuwe zakken

Integendeel, van het burgemeestersconvenant, dat duidelijke doelstellingen bundelt en waar de gemeente onder de bevoegdheid van Rennen op intekende, is niets meer terug te vinden in de beleidsverklaring. “Daarnaast zijn de voorstellen die nu gedaan worden rond LED-verlichting allerminst nieuwe initiatieven. Niet alleen gaat het om beslist beleid toen wij mee aan de knoppen zaten, maar bovendien werd dit al deels uitgevoerd onder schepen Luk Vander Elst (N-VA). Oude wijn in nieuwe zakken dus.”

Geen echte schepen van leefmilieu meer

“Dit is een gemiste kans”, zegt ook gemeenteraadslid Tom De Vits. “Als je naar de bevoegdheidsverdeling kijkt dan zie je het werkelijke belang dat de tandem VLD-CD&V hecht aan milieu en duurzaamheid: de bevoegdheid werd versnipperd over drie verschillende schepenen.”

Volgens N-VA Zaventem zijn milieu en klimaat belangrijk en is een centrale aansturing nodig. “Elke schepen zou milieu en duurzaamheid sowieso standaard doorheen zijn of haar beleid moeten verweven, maar de versnippering en de recyclage van reeds genomen beleidsbeslissingen belooft alvast weinig goeds voor de toekomst”, besluiten Rennen en De Vits teleurgesteld.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is