Pro Zaventem en Leef! plat op de buik voor meerderheid met UF

Op 3 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018, Vlaams karakter

De politieke lijst Pro Zaventem organiseert een tweetalige infoavond in de aanloop naar de verkiezingen. “Ook Leef! en zelf sommige leden van de meerderheid voeren een meertalige campagne. Een Zaventemse meerderheid met het Union Des Francophones loert om de hoek”, zegt kandidaat-burgemeester Erik Rennen (N-VA) verontwaardigd.

Vrijdagavond verklaarde Anne Lefevre van Pro Zaventem tijdens het politieke debat in Tonzent dat ze enkel in het Nederlands campagne gingen voeren. “Amper een week later blijkt dit gelogen: hun kartelpartner Groen nodigt in twee talen iedereen uit voor een tweetalige gespreksavond met provinciaal gedeputeerde Tie Roefs (Groen). Dit is dus geen lokaal akkefietje, maar wel een duidelijk signaal: Groen geeft het Vlaams karakter van Zaventem en bij uitbreiding Vlaams-Brabant op”, zegt Erik Rennen.

Louter voor postjes

“Naast Pro Zaventem, een amalgaam van sp.a'ers, groenen en ex-Open VLD'ers, voert ook Leef! doodleuk campagne in verschillende talen. Zelfs kandidaten van de meerderheid sturen tweetalige brieven rond! Blijkbaar is de N-VA nog de enige partij in Zaventem die het Vlaams karakter van onze gemeente niet opgeeft en niet plat op de buik gaat voor postjes”, zegt N-VA-voorzitter Philippe Laeremans.

Zaventemse meerderheid met UF niet ondenkbaar

“Wat als die partijen samen met het UF een meerderheid vormen?”, vraagt gemeenteraadslid Tom De Vits zich af. “Dat is helemaal niet onmogelijk, want het UF is nu al reeds de tweede grootste partij in Zaventem met maar liefst 7 zetels in de gemeenteraad. Terwijl wij er net alles aan doen opdat iedereen deel kan uitmaken van onze Vlaamse samenleving, zetten anderen de deur wagenwijd open voor de verdere verfransing en dat enkel in de hoop om verkozen te geraken. Een absoluut dieptepunt.”

Fout signaal

Volgens Rennen is hiermee een historische lijn overschreden. “Dit is ongezien. Nederlandstalige politieke partijen geven het signaal dat integratie overbodig is en dat Zaventem een tweetalige gemeente is. De maskers zijn afgevallen: in de zoektocht naar stemmen laten sommige blijkbaar alle principes varen. Voor de kiezer is er wel duidelijkheid geschept: wie wil dat Zaventem een Vlaamse gemeente blijft kan op de N-VA rekenen”, besluit Rennen strijdvaardig.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is